Luizen, hoe zien ze eruit?

Overal waar kinderen samen zijn (thuis, op school, in de jeugdbeweging of sportclub,...) kunnen luizen doorgegeven worden. Ondanks de aandacht en zorg van veel ouders blijken deze vervelende insectje telkens opnieuw de kop op te steken. Sommige kinderen blijken extra gevoelig te zijn. Het is van het grootste belang dat een besmetting vroeg wordt opgespoord en behandeld. Op die manier help je niet alleen je eigen kind, maar ook zijn omgeving (gezinsleden, klasgenoten, vrienden). Elk kind kan immers op zijn beurt anderen besmetten. Het is alleen als we allen samenwerken dat we de luis uit de school kunnen bannen.


 

Hoe zien ze eruit?

De hoofdluis is een langwerpig, vleugelloos insectje, dat leeft in het haar van de mens. Jonge luisjes zie je amper, volwassen luizen worden 2 tot 4 millimeter lang. De kleur varieert van lichtgrijs tot bruin. Neten zijn de eitjes van de luis. Ze lijken op langwerpige pareltjes en zijn soms moeilijk te onderscheiden van schilfertjes. In tegenstelling tot gewone schilfertjes zitten ze stevig vastgehecht aan de haren. De luis legt haar eitjes dicht bij de hoofdhuid.


 

Hoe krijg je
ze?

Luizen kunnen niet springen of vliegen. Ze kruipen van de ene haardos naar de andere op het ogenblik dat twee hoofden nauw in contact komen, bijvoorbeeld bij het spelen of knuffelen. Heel uitzonderlijk kan een luis in muts, op een sjaal, kam of borstel verzeild raken. Bij gezamenlijk gebruik kan het ongewenste bezoek in een andere haardos belanden.

Hoe vind je ze?

Een eerste signaal is dikwijls kriebel en jeuk in de haren, maar niet altijd. Als de besmetting een tijdje blijft bestaan, kan de jeuk echter ook verdwijnen. Je ziet ze soms met het blote oog. Luizen kan je opsporen door de haren uit te kammen met een luizenkam. Doe dit zorgvuldig gedurende een aantal minuten, in een goed verlichte ruimte, boven een wit papier of een witte wastafel. Het aantonen van de aanwezigheid van luizen is gemakkelijker met behulp van de "Nat Kam-Test" (zie verder)

Wat te doen in geval van luizen of neten?

Preventief behandelen is niet goed! Behandel slechts indien je werkelijk luizen of neten aantreft op het haar van je kind. Kijk ook alle gezinsleden (broers, zussen of ouders) na. Verwittig grootouders, goede vriendjes, onthaalmoeder,... Ook bij hen is behandeling enkel nodig indien luizen of neten gevonden worden. Bij twijfel kan je raad vragen aan de clb-arts of clb-verpleegkundige. De apotheker zal je een doeltreffend product voorstellen. Volg nauwgezet de aanwijzingen op de bijsluiter.

En verder?

"NAT KAM" METHODE

Na het wassen van het haar met de speciale luizenshampoo dient men om de 2 dagen de "NAT KAM" methode toe te passen gedurende 14 dagen (om dode neten te verwijderen, om eventueel nog aanwezige jonge luizen te verwijderen voor ze zich kunnen voortplanten en om een nieuwe besmetting of mislukken van de behandeling met de speciale shampoo op te sporen):

"NAT KAM" METHODE

1. Wassen
Was het haar met een neutrale shampoo. Spoel het goed uit en droog het haar niet.

Maak het haar nat Gebruik een gewone shampoo Was het haar Spoel goed.
Niet drogen.

2. Balsem (of crémespoeling)
Vervolgens breng je overvloedig een haar-conditioner aan met de bedoeling de haren zo glad mogelijk te maken. Kam met een gewone kam tot er geen haarknopen meer zijn van achter naar voor.

Doe veel balsem op
het haar
Verdeel de balsem op
het haar.
Wrijf het goed in. Kam het haar los.

3. De luizenkam. Kam minstens 15 minuten.
Leg het hoofd boven een handdoek. Vervolgens kam je met de luizenkam systematisch door de haren. Kammen van achter naar voor, te beginnen van in de nek, zo dicht mogelijk tegen de schedelhuid.

Het hoofd boven een handdoek: kam het haar van achter naar voor. Het hoofd recht: kam
het haar van voor
 naar achter.
Kam het haar van
rechts naar links.
Kam het haar van
links naar rechts

Na elke kambeweging de kam zorgvuldig afvegen aan een stuk keukenrol en controleren:

4. Op het einde
Spoel de conditioner uit het haar. Laat het haar zeer nat, hoe natter hoe beter. Vervolgens kammen van voor naar achter, te beginnen aan het voorhoofd. Droog het haar met een handdoek.

Spoel de balsem uit. Droog het haar met
een handdoek.
Was de handdoeken, kleren en lakens op
60 graden.
Gooi het keukenpapier weg. Spoel de kammen met heet water.

Doe dit elke dag gedurende 10 dagen.

5. Extra informatie
De "NAT KAM" methode kan eventueel ook als behandeling voor luizen gebruikt worden bv. als jet met producten geen resultaat hebt, als je kind allergisch reageert op producten of als je zwanger bent.

Na een volledige behandeling zijn de luizen weg. Dode neten kunnen lang in het het haar kleven. Ze zijn doffer van kleur dan levende neten en verder van de hoofdhuid verwijderd. Het verschil is moeilijk te zien. Blijf je na een week kammen luizen vinden, dan wijst dit op het mislukken van de behandeling of herbesmetting. Vraag in dit geval advies aan de huisarts, aan de CLB-arts of CLB-verpleegkundige.

Was mutsen, sjaals, haarbanden en beddengoed in warm water (50-60°). Je kan ook deze kledij gedurende één week niet gebruiken. Maak kammen en borstels schoon in warm water. Verkleedkoffers worden best gedurende één week niet gebruikt. Dit volstaat om alle luisjes op te ruimen. Maak er geen geheim of taboe van, als jou kind luizen heeft, zijn er beslist nog andere kinderen met luizen. Meld het dan ook aan de schooldirectie, de CLB-arts of CLB-verpleegkundige.
Nog een tip: maak er een gewoonte van de haren van uw kinderen elke week na te kijken.

Download hier de volledige folder van de NAT-KAM-METHODE.