Leestips voor ouders

Beste ouders,

Hieronder vindt u handige tips die u kunt gebruiken bij het inoefenen van lezen!

Klik hier om het document te downloaden.

Leeshulpen
 

 1. Herhalen van de zin
  Telkens als uw kind een leesfout maakt, laat u het even stoppen en goed naar het fout gelezen woord kijken. Daarna laat u het de hele zin opnieuw lezen.

 2. Herhaald lezen
  Neem een tekst en vertel uw kind dat het de bedoeling is dat het die drie keer gaat lezen. Noteer de eerste keer de gemaakte fouten en bespreek deze voordat u uw kind de tekst voor de tweede keer laat lezen. Praat er na de tweede en derde keer samen over of het nu beter is gegaan.

 3. Duolezen
  Lees hardop met uw kind mee. Uw kind wordt dan door u “meegesleept” en krijgt daardoor niet de kans om steeds te blijven aarzelen.

 4. “Gewone” teksten
  U hoeft niet uitsluitend de leesbladen te gebruiken. Het gaat er juist om dat uw kind “gewone” teksten en boeken leert lezen. Ook daarbij kunt u deze leeshulpen gebruiken. In het algemeen kunt u bij het gebruik van “gewone “ teksten als volgt te werk gaan.

 1. Sneller lezen
  Laat uw kind een bladzijde lezen. Zeg iedere keer dat het te lang wacht het volgende woord voor. Zo blijft de vaart erin.

 2. Langzamer lezen
  Maak een keuze uit de volgende mogelijkheden.

 3. Begrijpen wat je leest
  Waar het bij lezen eigenlijk om gaat, is dat tot je doordringt wat er staat. (En dat geeft je informatie, of het bezorgt je plezier.)Er zijn verschillende manieren
  waarop u uw kind kunt helpen begrijpen wat het leest.

Probeer uw kind achteraf vragen te stellen over de inhoud van het verhaal.Een laatste maar niet onbelangrijke “hulplijn” bij het lezen is natuurlijk de leerkracht van uw kind. Hebt u vragen aarzel dan niet om mij te contacteren ! Hopelijk “boeken” we zo met vereende krachten goede resultaten bij de leesvorderingen van uw kind.
 

Met vriendelijke groeten,
 

Juf Lieve
Tel. 0479/900470